Människor behöver inte ha varit med om ett krig eller gruppvåldtäkt för att utveckla ett trauma eller post traumatiskt stressyndrom (PTSD). Ett trauma kan hända oss alla och inte bara människor som kommer från Syrien. Din kusin, kollega, granne eller du kan ha varit med om en traumatisk händelse, för 60 till 80% av den svenska befolkningen exponeras för potentiellt traumatiska händelser under sin livstid.
Mobbning
En del av människorna har varit med om traumatiska händelser i barndomen, andra blir mobbade i skolan eller på jobbet eller är med i ett rån eller en bilolycka. En svår förlossning kan till och med vara traumatisk. Var tredje kvinna har traumatiska sexuella erfarenheter och tio procent av alla män har blivit utsatta för sexuellt övergrepp.
Motståndskraft
Lyckligtvis är vi människor ganska fjädrande och kan vi fortsätta som vanlig med våra liv efter att vi har varit med om något traumatisk. Många män och en del kvinnor som har varit med om ett sexuellt trauma utvecklar dock ett posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Den traumatiska händelsen har kommit så nära, den har till och med kommit in i kroppen och det är alltid outhärdligt.
Trycka bort minnet
Du blir upprörd när du tänker på händelsen. Du vill inte tänka på händelsen men den bara ploppar upp när du inte vill. Man försöker trycka bort den, försöka tänka att det aldrig har hänt och fortsätta leva. Det tar väldig mycket energi att fortsätta leva som om ingenting har hänt, trycka bort minnet och inte prata om den.
Maktlöshet
Många känner sig utmattade, ensamma, svaga, äckliga och maktlösa långt efter ett sexuellt övergrepp har hänt. Du kan försöka låtsas som om ingenting har hänt men en del av hjärnan vet att det har hänt. Så fort du blir påmind, och det kan bara vara en liten detalj så mobiliseras hjärnan, den ser faran och frigör stresshormon. Man upplever direkt negativa känslor, stresshormonet ge ett fysiskt påslag. Kroppen är igång och man får panikkänslor, ångest och aggressivitet.
Överväldigande känslor
Känslorna är ofta väldig starka och du känner att du inte har kontroll över dem. De känns överväldigande och obegripligt. Oftast förstår man inte parallellen mellan den traumatiska upplevelsen som kan ha hänt för 25 år tillbaka och reaktionen här och nu. Till exempel reaktionen av rädslan att en rörde på dig i en fullproppad hiss.
Lev och har det gott!
Jeanette
Kurser för dig som möter människor som har upplevt traumatiska händelser