Ann

Under veckan träffade jag Ann *). Ann är sedan 5 veckor tillbaka sjukskriven efter en obehaglig incident på jobbet. Hon arbetar med ungdomar och satt med en 18 årig kille på sitt kontor en torsdag eftermiddag. Ann hade haft en bra dag. Alla ärende hon hade haft under dagen hade gått smidigt. Killen hade bara en fråga kring ett körkort. Ann letade upp informationen. Utan anledning tar han henne på brösten och börjar kyssa henne på munnen.

 

En negativ sexuell händelse

Ann trycker bort honom och säger ’’så du vill ta körkort’’. Hon fortsätter som om ingenting har hänt och efter en kort stund gör han samma sak igen. Han tar henne på brösten och kysser henne. Nu puttar hon bort honom och avslutar samtalet.

Skuld och skam

Helt skakig sitter hon kvar och vet inte vad hon ska göra. Hon börjar gråta, går hem och pratar med sin sambo. Hela helgen är händelsen i hennes huvud, hon är arg på sig själv varför sa jag ‘så du vill ha körkort’. ‘Varför reagerade jag inte mer bestämt och starkare’. Ann känner sig dum och svag och klandrar sig själv att hon kanske visade för mycket av sitt dekolletage. Händelsen spelar om och om i sitt huvud.

Chefens reaktion

Efter helgen träffar hon sin chef. Ann är arg och besviken när hon berättar om chefens reaktion. Hennes kvinnliga chef sa: ‘’ Kände du dig inte lite smickrad?’’ För Ann är det nästan värre än hela incidenten med killen. Hon känner sig inte längre trygg på jobbet med en chef som inte stöttar henne.

Sekundär traumatisering

Reaktionen från arbetsgivaren försämrade hela händelsen till något ännu värre. Vi kallar det för sekundär traumatisering. Chefen vill inte se det som en negativ incident. Hennes första reaktion är att tona ner händelsen, kanske för att det annars kan bli så mycket extra jobb för henne, med anmälan och registreringen i journaler. Kanske vill hon hjälpa Ann men hennes reaktion har motsatt effekt. Ann känner sig inte hört och trodd. Det gör ont och försämrade situationen för henne.

Ann berättar att chefens reaktion har lett till att hon tror att sina kollegor tycker hon är oprofessionell. Hon får starka kroppsliga reaktioner och känner sig paranoid. Hon orka inte längre jobba med målgruppen och vågar knappt umgås med andra.

Medmänsklighet

Hur vi reagerar när en annan berättar en känslig negativ incident är ofta väldig avgörande för välbefinnandet från de som var med om något påfrestande. En adekvat reaktion från en chef, polis, läkare eller väninna gör skillnaden. Vad tror du att Ann hade behövt?

 

 

Gratis

Insikt och förståelsekurs

 

Populära online kurser

Bearbetning

Frigörelse från skam

Självmedkänsla

Släppa eller förlåta

Det Röda tältet

 

För professionella:

För dig som arbetar med klienter, patienter, elever, brukare. För dig som arbetar med människor

PTSD kurs

MI (Motiverande samtal)

 

 

*) Ann heter i verkligheten inte Ann

 

2020-02-19T10:02:37+00:00January 30, 2019|
Go to Top