En fel diagnos kan ha stora konsekvenser

 

Catarina berättar:

“När jag kom till ViduNova i mars 2019 hade jag precis blivit sjukpensionerad efter en längre tids sjukskrivning. Den ursprungliga orsaken till min sjukskrivning var utbrändhet/utmattningsdepression orsakad av mångåriga trakasserier av min dåvarande chef. Sedan dök symptom upp som läkarna diagnosticerade som epilepsi, trots att alla undersökningar – magnetröntgen, EEG, kognitiva tester – inte visade något avvikande, och trots att inget av de utskrivna läkemedlen hjälpte. I stället fick jag hemska biverkningar som bara gjorde mig sämre och till slut arbetsoförmögen.

 

Ingen läkare ville lyssna när jag förklarade detta för dem. En läkare sa till och med: “Jag har faktiskt hundratals patienter som blivit anfallsfria på den här medicinen”, ungefär som om jag var besvärlig som inte blev anfallsfri utan i stället fick biverkningar som hallucinationer och personlighetsförändringar.

 

Vid ett tillfälle misstänkte jag att mina symptom kunde vara psykiska och gick till en KBT-terapeut. Tyvärr ledde det ingenstans – psykologen i fråga kom aldrig längre än till min barndom som absolut inte var problemet i mitt fall.

 

När jag kom till ViduNova hade jag mer eller mindre gett upp hoppet om att bli frisk. Jag såg framför mig ett liv som sjukpensionär – med den enda fördelen att jag då inte behövde ta de hemska epilepsimedicinerna som bara gjorde mig sämre.

 

Redan vid det första behandlingstillfället på ViduNova fick jag en alternativ förklaring till mina symptom – posttraumatiskt stressyndrom. Det var någonting som jag bara förknippade med upplevelser som krig, tortyr och terrorattacker, och jag kunde aldrig ha gissat att utmattningsdepression kunde orsaka PTSD.

 

Jag tycker att det är skrämmande att många läkare inte verkar inse att kropp och själ hänger ihop, utan fortsätter skriva ut läkemedel som inte hjälper eller till och med gör patienten sämre.

 

Jeanette Niehof förklarade på ett oerhört pedagogiskt och lättfattligt sätt hur PTSD uppstår, de bakomliggande mekanismerna, och fick mig att förstå att det inte finns några “lyxproblem” utan att varje persons trauma är unikt och måste behandlas därefter.

 

Hon föreslog EMDR (ögonrörelseterapi) i mitt fall och jag måste säga att resultatet visat sig vara över all förväntan. Under mitt första besök fick jag fylla i formulär för att ställa rätt diagnos. Jag fick 73 poäng på ett test där allt över 31 tyder på PTSD. Efter åtta behandlingar à 45 minuter hamnade jag på 6…vilket innebär att jag inte längre lider av PTSD. Detta bekräftas av det faktum att jag numera varken känner mig ångestfylld eller deprimerad, utan hoppas kunna börja arbeta igen inom en snar framtid.

 

Efter varje behandlingstillfälle har jag fått höra av familj och vänner att jag verkat gladare, positivare och mer i psykisk balans, och effekten har hållit i sig i flera veckor.

 

Jag blev oerhört imponerad av Jeanette Niehofs behandlingsmetoder och bemötande. Hon gick rakt på sak, ringade direkt in problemet och fokuserade sedan på det. Jag fick inte en enda fråga om min barndom och det var en oerhört lättnad efter att ha tillbringat åtskilliga timmar i terapi tidigare utan att ens komma in på de faktiska problemen.

 

Jag är lika imponerad av hur effektiv EMDR-metoden är vid behandling av post-traumatiskt stressyndrom.

 

Jag fick också förklarat för mig att stress kan leda till epilepsiliknande kramper, s.k. dissociativa kramper. Under de fyra år jag gick från neurolog till neurolog och prövade fyra olika anti-epileptika nämnde ingen denna möjlighet. På eget bevåg slutade jag med medicinerna, mådde mycket bättre och symptomen försvann inom ett par veckor efter att jag börjat med EMDR. Nu har det gått snart ett halvår och jag är fortfarande symptomfri utan epilepsimediciner (som neurologerna sagt att jag måste äta livet ut).

 

Jag vill varmt rekommendera såväl EMDR som ViduNova och Jeanette Niehof personligen. Alla terapeuter är inte lika skickliga när det gäller att hitta orsaken till patientens problem och fokusera på dem.

Jag har genom åren slösat bort mycket tid på att diskutera saker som helt saknar betydelse för mina problem. På ViduNova var det första gången jag kände att jag blev tagen på allvar och att vi gick direkt på problemen, utan en massa sidospår som bara innebär bortkastad tid och slöseri med pengar.

 

Jag har gått från att anses icke-arbetsför och i behov av sjukpension till att känna mig helt frisk och arbetsför. Bäst av allt: jag behöver inte längre ta mediciner med hemska biverkningar. Utan den behovs- och individanpassade behandling jag fått på ViduNova tror jag uppriktigt sagt inte att jag någonsin skulle ha blivit symptomfri”.

 

Catarina,

16 augusti 2019