För dig som påverkats av skjutningsdramat i Örebro

 

Vi vill börja detta inlägg med att beklaga sorgen och skicka kärlek och värme till alla familjer, vänner, lärare, skolkamrater och alla er andra som drabbats av denna tragedi. I detta inlägg vill vi ge tips till dig som har påverkats av skjutningsdramat i Örebro. Jag riktar mig först till dig som har drabbats, men vi har även tips till dig som arbetar professionellt – med vetskapen om att även du kan vara påverkad. En länk till information för professionella hittar du längre ner.

För dig som har drabbats

Efter extrema händelser är det vanligt att vi upplever psykisk ohälsa. Detta är en normal reaktion på en onormal situation. Oavsett om du själv varit med om händelsen, varit på skolan i Örebro, är anhörig till någon som var där, eller om du går på en närliggande skola är det helt normalt att vara påverkad.

Vanliga symptom kan vara:

  • Återkommande tankar och grubblerier: Du tänker ständigt på vad som hänt och har svårt att få bort tankarna ur huvudet. Du fastnar i tankar kring händelsen, och det som har hänt kan kännas overklig.
  • Ökad vaksamhet: Du känner dig ständigt otrygg och spänd, har en kort stubin och känner att du måste vara på din vakt.
  • Sömnproblem: Svårigheter att sova och mardrömmar är också vanliga symptom.
  • Undvikande: Du försöker undvika att tänka på händelsen eller undviker yttre omständigheter som framkallar plågsamma minnen, tankar eller känslor om den traumatiska händelsen.
  • Kroppsliga besvär: Det är vanligt att uppleva kroppsliga symptom såsom ångest i form av hjärtklappning och yrsel. Du kan även få ont i kroppen, exempelvis ont i huvudet och ont i magen. Dessa symptom kan också förekomma vid andra sjukdomar. Om du har en kroppslig sjukdom som ger liknande symptom, eller är orolig för att de kroppsliga besvären beror på något annat skall du konsultera en läkare.

Dessa reaktioner kan vara tecken på en akut stressreaktion. Symptomen vid en akut stressreaktion är ofarliga och oftast övergående. Det finns mycket du kan göra för att främja läkningsprocessen.

Rekommenderade åtgärder i början:

  • Distraktion: Prova att spela Tetris eller någon annan fokuserande aktivitet i högst 30 minuter när du får obehagliga tankar eller bilder i huvudet.
  • Egenvård: Ta hand om dig själv genom att äta regelbundet och vara fysiskt aktiv. Om möjligt, försök bibehålla dina grundläggande rutiner i ditt liv. Om detta inte är möjligt i nuläget är det helt ok. Var snäll mot dig själv. Du kommer att kunna återgå till din vardag så småningom. Kan du sova, försök att bibehålla din vanliga dygnsrytm. Om du har besvär med sömnen just nu är det helt ok. Du kan inte påverka det just nu men det kommer inte att vara så för alltid.
  • Undvik substanser: Försök att undvika alkohol och droger. De kan ge en tillfällig lättnad men har negativa effekter över tid.
  • Undvik skräck- och krigsfilmer, filmer med våld, våldsamma inlägg på sociala medier eller annat innehåll som kan förstärka obehaget. Välj istället något som vanligtvis får dig att skratta.
  • Kommunicera på dina villkor: Om du känner för att prata om dina känslor är det bra, men känner du inte för det just nu är det helt okej. Även om du inte känner för att prata om det som har hänt är det viktigt att undvika isolering.
  • Individuell kontakt: Vissa upplever att gruppmöten, exempelvis en stödgrupp ger tröst och support. Dock är det viktigt att ha i åtanke att det inte alltid är hjälpsamt att få höra mer om det traumatiska som har hänt; det kan i många fall få dig att må sämre. Att prata enskilt med en vän, lärare eller en kurator kan ofta vara mer hjälpsamt. Det viktigaste är dock att du bestämmer vilken typ av support du önskar. Du är expert på dig själv och dina egna behov.
  • Jag har tagit fram ett första hjälpen-kit med flera övningar för människor som varit med om extrema händelser. Förhoppningsvis hittar du några övningar som passar just dig. Anmäl dig till kostnadsfritt här:

 

 

Förlust

Om har förlorat en vän eller familjemedlem i samband med skjutningen är det helt normalt att du upplever en stark sorgreaktion. Symptomen vid sorg kan se olika ut för olika personer. Vid sorg går kroppens stressystem på högvarv. Samma symptom som man kan uppleva vid akut stressreaktion är vanligt. Det är också vanligt att känna symptom som liknar en depression, även om sorg och depression inte är samma sak. Symptomen kan komma och gå. Symptomen kan variera och upplevas olika intensivt under olika perioder.

Vissa som upplever sorg kan få obehagliga bilder från händelsen som spelas upp i huvudet. Om de obehagliga bilderna och tankarna kring förlusten fortfarande är överväldigande efter en månad kan det tyda på komplicerad sorg. Då behöver du söka hjälp hos en terapeut.

Kom ihåg att dina reaktioner är normala och att de flesta som upplever påträngande bilder och tankar återhämtar sig inom några dagar till några veckor. Vår inre motståndskraft är stark, men om du efter fyra veckor fortfarande känner att du är starkt påverkad kan det vara ett tecken på att du utvecklat posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Det låter allvarligt, men det positiva är att det finns effektiva behandlingsmetoder.

Som legitimerad psykolog och certifierad psykotraumaterapeut med över 25 års erfarenhet av att behandla människor med trauma, PTSD och komplicerad sorg, vill jag lyfta fram evidensbaserade behandlingsmetoder, såsom Prolonged Exposure och EMDR. De senaste åren har jag utbildat terapeuter i EMDR, och via EMDR-föreningen finns det terapeuter som erbjuder sessioner till ett reducerat pris. EMDR kan även genomföras online – våra terapeuter är vana vid digital terapi och använder moderna EMDR-appar.

EMDR-föreningens hemsida kan du läsa mer om metoden. Tveka inte att kontakta oss när du behöver en terapeut – vi förmedlar gärna kontakten. Många upplever att EMDR ger snabba resultat.

 

Tips för professionella hittar du här

 

Värma hälsningar från Jeanette Niehof och Jonna Sjölin