Sanna berättar

 

Jag utvecklade PTSD efter några traumatiska händelser under en tid då jag var ute i världen och reste en hel del. Under den mest traumatiska händelsen blev jag förföljd och överfallen av en kille på en offentlig toalett i Sydafrika. Tack och lov frös jag inte utan kunde agera så att jag kom undan utan att bli våldtagen. Men jag som tidigare varit väldigt orädd styrdes till slut bara av min ångest och mina rädslor efter dessa händelser. Jag uppsökte vården många gånger i förtvivlan innan jag fick diagnosen PTSD av en läkare som satte in mig på 75 mg Sertralin för att dämpa den värsta ångesten.

Sertralin dämpade även mina positiva känslor

Efter att ha läst om olika EMDR-terapeuter i Skåne bestämde jag mig för att gå till Jeanette då många verkade fått väldigt bra hjälp av henne. Jeanette överträffade mina förväntningar och efter bara några sessioner med EMDR-behandlingar märkte jag att jag började må bättre och ville därför trappa ut medicinen. Självklart hade Sertralin hjälpt mig genom att minska ångesten men i takt med att jag började må bättre märkte jag att Sertralinet dämpade även mina positiva känslor, inte bara de negativa. Innan jag började med EMDR-behandlingen hade jag mest negativa känslor i kroppen och jag hade därför inte sett någon nackdel med att medicinen dämpade mina känslor.

Nedtrappningen

Jag hade haft problem med ökad ångest, trötthet och illamående under upptrappningen och visste att jag kunde förvänta mig att må sämre även under nedtrappningen av sertralin. Jag ville trappa ner långsamt och försökte därför dela halva tabletten på hälften, så att jag kunde ta bort en fjärdedel i taget. Denna justering i dosen gjorde att jag under flera veckor fick stark ångest, oro och rastlöshet och somnade av utmattning efter jobbet. Efter ungefär 6 veckor hade alla biverkningar försvunnit och jag tog bort en ny fjärdedels tablett. Jag mådde lika dåligt denna gång och provade därför att fila bort lite av tabletten med en nagelfil istället, även detta utan framgång. De läkare jag har pratat med har inte varit hjälpsamma med nedtrappningen. Till sist började jag läsa information på nätet för att ta reda på hur andra klarat av att trappa ut Sertralin. Många har rekommenderat Sertralin i vätskeform eftersom det då är lättare att dosera rätt under nedtrappningen. Att trappa ner med vätska blir därför mitt nästa försök.

Hålla isär symptom på PTSD och symptom på nedtrappningen

Det allra svåraste med nedtrappningen är att hålla isär symptom på PTSD och symptom på
nedtrappningen. Eftersom nedtrappningen ökar min inre oro så blir allt i livet ett orosmoment och ångestskapande, precis som när jag hade PTSD. På grund av den inre oro som nedtrappningen orsakar drar hjärnan direkt slutsatsen att jag fortfarande är sjuk och att jag behöver Sertralin för att kunna fungera. För att övertyga mig själv om att det är nedtrappningen som ger mig ångest (och inte PTSD) brukar jag känna efter hur stark min ångest är när jag ligger hemma och vilar. Sedan går jag till mataffären och känner efter hur stark ångesten är i affären. Om ångesten på mataffären är ungefär lika stark som när jag var hemma och vilade vet jag att den beror på nedtrappningen. Hade det varit PTSD hade ångesten blivit mycket starkare i affären där okända män rör sig. Även om oron gör att jag inte känslomässigt tror på dessa resonemang i stunden kan den logiska delen av mig i alla fall förstå att just nu inte är den bästa stunden att avgöra om jag har fått PTSD igen.

Ett röstmeddelande till mig själv

Det hjälper att jag har en stor respekt för Jeanette och litar på att hon är väldigt duktig på sitt jobb. Om jag får tillbaka PTSD så är det Jeanette (eller någon annan psykolog) som ska sätta diagnosen, inte jag själv när jag är ensam hemma en kväll med stark ångest under nedtrappningen. Jag kommer ju uppleva dessa tankar även under nästa nedtrappningsfas och har därför spelat in ett röstmeddelande till mig själv. Där berättar jag för mig själv att jag är frisk och att jag inte behöver medicin. Jag kommer inte känna mig frisk när jag lyssnar på röstmeddelandet under nedtrappningen men jag hoppas att den logiska delen av mig kan lita på att det jag säger är sant. Jag är frisk och jag behöver ingen medicin.

 

Tack Sanna!

 

hemsidor som har hjälpt Sanna är:

https://www.verywellmind.com/tapering-off-zoloft-1067486